+380 (44) 490-31-00
Зворотній дзвінок
Консультація
+380 (44) 490-31-00
Зворотній дзвінок
Почніть вводити категорію або назву товара

Страус

Страус
120 кг для страуса - не межа. Максимальна маса, зафіксована біологами, становить 150 кг, а це робить африканського страуса цінним джерелом м'яса у сільському господарстві. Голова страуса невелика, чер... Перейти до опису породи
Товари для цієї породи
Рішення проблем
Інформація про породу
Розмір
Великі
Групи
Страусоподібні
Розмір породи
Великий птах
Вага породи
63-140 кг
Тривалість життя
30-75 років
Тип харчування
Всеїдні
Довжина тіла
250-300 см
Товари для цієї породи
Корм для великих папуг Клітки для великих птахів Вітаміни та мінерали для птахів Жердинки, драбинки, гойдалки для птахів Ігри та головоломки Годівниці для птахів
Опис

120 кг для страуса - не межа. Максимальна маса, зафіксована біологами, становить 150 кг, а це робить африканського страуса цінним джерелом м'яса у сільському господарстві. Голова страуса невелика, череп — плоский зверху, а шия і ноги — непропорційно довгі. Крила цього птаха великі, але вони недостатньо добре розвинені, щоб можна було піднятися в повітря. Заважає польотам і слабка грудна м'язи, і відсутність кіля. На ногах і крилах — по два пальці з пазурами. Один із пальців на кожній нозі нагадує копито, за допомогою якого страус може утримувати рівновагу під час бігу.

Шкіра птаха вкрита пір'ям не повністю: відсутня оперення на шиї, голові, стегнах, є «залисина» на грудях – туди страус кладе голову, коли опускається на землю. Самки та самці розрізняються за розміром та кольором оперення. Самочка менша за самця і пофарбована в сірувато-бурий колір. Її крила та хвіст — лише трохи світліший. Самець набагато яскравіший: на його тілі чорне оперення, а крила з хвостом — білі.

Примітивне оперення, відсутність кіля та розвинених м'язів, а також велика маса не дозволяють цим птахам літати. Зате вони можуть здалеку помітити небезпеку і швидко втекти. Поширена думка про те, що страуси, помічаючи небезпеку, ховають голову в пісок — не більше ніж міф. Насправді цей птах досить складно наздогнати і спіймати — вже з першого місяця життя вони можуть розвивати швидкість до 50 км/год, а до зрілого віку досягають 60-70 км/год, бігаючи нарівні з антилопами та зебрами. При цьому страуси мають важливу перевагу: використовуючи лише дві кінцівки для переміщення, вони можуть миттєво поміняти напрямок, не знижуючи своєї швидкості, і тим самим уникати супротивника. Міф виник з однієї причини: помічаючи небезпеку, страус насамперед лягає на землю і притискає голову до землі, ніби зливаючись із рослинністю, але якщо це не допомагає, птах може з легкістю втекти.

Страуси у дикій природі

Африканський страус — звичний мешканець саван та напівпустель, а також деяких екваторіальних лісів. Живуть вони полігамними сім'ями: в одному осередку страусиного суспільства лише один самець, кілька самок і пташенят. Часто така сім'я приєднується до табунів антилоп та зебр, сусідуючи з ними на пасовищах та мандруючи рівнинами. Харчуються ці птахи в основному рослинною їжею, але повними вегетаріанцями їх назвати не можна: крім насіння, квітів і плодів, вони можуть поласувати дрібними гризунами, рептиліями, комахами, а іноді, коли немає конкурентів, і паділлю.

Цікавим фактом є відсутність у страусів зубів, роль яких мають різні предмети. Щоб їжа в шлунку переварилася швидше, страуси ковтають камінці. Іноді замість камінчиків використовуються шматочки пластмаси, дерева, заліза.

Дивно, але свою латинську назву («горобець-верблюд») страус отримав аж ніяк не через свої розміри: як і обитель пустель, цей птах може довгий час жити без води. Головні вороги страусів у дикій природі аж ніяк не котячі. Велике лихо приносять падальщики, шакали та гієни, які руйнують гнізда та поїдають яйця. Лише зрідка страусу доводиться зустрічатися із «царем звірів» — і те, у молодому віці. Лев може спіймати та здолати лише пташеня: дорослий страус зможе захистити себе ударом ноги.

Страуси у сільському господарстві

Дивно, але африканський страус зміг прижитися не тільки в тропічному кліматі: заради смачного, дієтичного м'яса, величезних яєць, цінної шкіри та пір'я цього птаха тримають навіть у наших широтах. І не дивно: страус невибагливий, може харчуватися практично будь-якою рослинною та тваринною їжею та спокійно перечікувати зиму в утеплених будівлях.

Розводять страусів у 50 країнах світу. Саме завдяки страусиним фермам в XIX і XX століттях популяція цих птахів, до того моменту практично винищених заради гарного пір'я, була відновлена. У справу йде все: і м'ясо, і яйця, і шкіра (досить дорога і порівнянна з крокодилячою за вартістю), і пір'я, і ??навіть сила цього могутнього птаха. Страус може легко перевозити людину і використовуватися як в'ючна тварина.

Читати далі
Характеристики породи
4/5
Линька
Сильна сезонна
1/5
Мовлення
Не розмовляють
5/5
Складність догляду
Дуже важко
3/5
Активність
Помірна
1/5
Дресирування
Дуже важко
1/5
Доброта
Є агресія
Характеристика породи Страус створена співробітниками ZooBonus - на основі відгуків власників розплідників та оцінці статей і відгуків в інтернеті. Також з часом ми відкриємо можливість формувати ці дані зареєстрованим користувачам.
Шукаєте ветеринара поблизу?
Скоро запрацює модуль пошуку ветерина поблизу. Слідкуйте за оновленнями.
Фото з улюбленцем
Маєте цікаві фото свого улюбленця цієї породи? Поділіться ними з іншими користувачами!
Обговорення власників Страус
no-question
Авторизуйтесь будь ласка щоб задати питання