+380 (44) 490-31-00
Зворотній дзвінок
Консультація
+380 (44) 490-31-00
Зворотній дзвінок
Почніть вводити категорію або назву товара

Сова

Сова
Сова - це хижий птах, відноситься до загону співподібних (Strigiformes або Striges), в якому виділяють 2 сімейства: совині або справжні сови (до них відносяться пологи неясити, пугачі, вухасті сови... Перейти до опису породи
Товари для цієї породи
Рішення проблем
Інформація про породу
Розмір
Великі
Групи
Совоподібні
Розмір породи
Великий птах
Вага породи
50-4000 г
Тривалість життя
8-16 років
Тип харчування
Хижі
Довжина тіла
20-73 см
Товари для цієї породи
Жердинки, драбинки, гойдалки для птахів Годівниці для птахів Клітки для великих птахів Корм для великих папуг Вітаміни та мінерали для птахів Ігри та головоломки
Опис

Сова - це хижий птах, відноситься до загону співподібних (Strigiformes або Striges), в якому виділяють 2 сімейства:

  • совині або справжні сови (до них відносяться пологи неясити, пугачі, вухасті сови та сплюшки)
  • сипухові (до них відноситься рід сипухи та рід маскові сипухи)

Зовнішній вигляд

Сова – це хижий нічний птах. Залежно від місця проживання вона може мати різне забарвлення оперення, що маскує сову під навколишню місцевість. Голова сови кругла з великими очима, пазурі довгі та гострі, а дзьоб хижий та короткий. Різні види сов мають різні розміри. Найменша сова – це гороб'ячий сич. Його розміри становлять всього 17-20 см, а вага 50-80 г. Найбільша з совоподібних - це пугач. Його довжина складає 60-70 см, а вага – від 2 до 4 кг. Тривалість життя сови у природі становить близько 10 років, у неволі ці птахи живуть до 40 років. Дуже нетривале життя сови в природному середовищі пояснюється голодом і полюванням на сов інших хижих птахів, таких як яструбів і беркутів.

Лапи сови дуже сильні та хваткі, у багатьох видів оперені. Пазурі сови гострі та загнуті, вони допомагають їй швидко хапати жертву і утримувати її. Політ сови майже безшумний, це відбувається завдяки особливій будові пір'я. Перші зовнішні пір'я пилкоподібно і бахромчасто зазубрені. Третє і четверте перо сови довше за інших. Хвіст закруглений і обрізаний, а рульове пір'я загнуте. Розмах крил сови становить близько 142-200 сантиметрів. Ці птахи літають дуже швидко: швидкість сови у польоті сягає 80 км/год. Птах видає характерне клацання, коли роздратована чи відчуває збудження. Виходить це у неї завдяки дзьобу. Дзьоб сови загнутий від початку і до самого основи, закінчується гачком, краї рівні і без вирізів.

Соподібні можуть повертати голову на 180 і навіть 270 градусів, не завдаючи собі незручностей чи шкоди. Птах сова – хижак, і їй потрібно вистежувати видобуток, тому очі розташовуються не з обох боків, а спереду.

Очі сови нерухомі і дивляться тільки вперед. Щоб змінити напрямок погляду, птиці необхідно повернути голову. При цьому кут зору сови становить 160 градусів, а зір у неї бінокулярний, на відміну від інших птахів. Світ сови бачать у чорно-білому кольорі. Кришталик у совоподібних знаходиться не в очному яблуці, а в роговій трубці, тому птахи чудово бачать уночі. Слух сови в 4 рази краще, ніж у кішки. Щойно видобуток видає себе шерехом чи звуком, як птах блискавично кидається на неї.

Види сов

У сімействі совиних виділяють 3 підродини, 30 пологів та 214 видів, найпоширенішими з яких є:

Вухата сова (Asio otus)

Птах має довжину 31-36 сантиметрів. Розмах крил досягає 86-98 см. У забарвленні цього виду сови переважає сіро-бурий відтінок зі строкатими плямами, груди мають білий колір. На верхній стороні тіла розташовуються темні плями, на нижній стороні виділяються поперечні смуги. На голові вухатої сови знаходяться великі вушні пучки, які складаються із шести пір'я.

Мешкає в хвойних лісах, як місця для гніздування воліє європейські країни або північ Азії, на зимівлю відлітає північ Африки. Живиться вухаста сова гризунами, мишами, полівками, комахами та птахами.

Бородата неясить (Strix nebulosa)

Великий птах, що має довжину 80 см і розмах крил 1,5 метра. Великоголовий птах має димчасто-сіре забарвлення. Навколо жовтих очей сови розташовані темні смуги.

Харчується неясити гризунами і білками. Для гніздування вибирає гнізда яструбів та канюків, сама не будує гнізда. Чорна пляма під дзьобом птаха схожа на бороду, звідси й з'явилася назва птаха. Пір'яних вушок у птаха немає, на шиї розташований білий комір. Нижній бік крил приховує темні смужки. Бородата неясить мешкає в зоні тайги та гірських лісів у країнах Прибалтики, у Європейській частині Росії, у Сибіру, ??на Сахаліні, у Монголії.

Пугач (Bubo bubo)

Має довжину 60-75 см, розмах крил 160-190 см. Вага пугача самця досягає 2,1-2,7 кг, вага самок дорівнює 3-3,2 кг. Пугач – це найбільший птах із загону співподібний. В оперенні хижака переважають рудуваті і охристі кольори, очі пугача мають яскраво-жовтогарячий колір, над очима розташовуються пучки подовженого пір'я. Філіни мешкають у лісах і степах Євразії, полюють на гризунів, мишей, ворон, їжаків, зайців, птахів та інших хребетних.

Горобиний сич (Glaucidium passerinum)

Довжина тіла сича становить 15-19 см, розмах крил досягає 35-40 см. Вага досягає 55-80 г. При цьому самці дрібніші за самок. Забарвлення сича має сіро-бурий або темно-коричневий колір, на пір'ї виразно виділяються білі барвисті, більші на спині і дрібні на голові. Низ птиці має білий колір із поздовжніми смужками бурого відтінку. Хвіст сіро-коричневий, на ньому розташовані 5 вузьких смуг. Голова маленька і має круглу і трохи плескату форму, вушок у сича немає. Навколо очей горобячого сича розташовуються білі та коричневі кільця. Очі птахи жовтого кольору, над очима є білі брови. Пазурі горобячого сича мають чорне або жовте забарвлення. Лапи оперені повністю, до пазурів

Домовий сич (Athene noctua)

Невеликий птах, що має довжину 25 см і вагу близько 150-170 г. Колір оперення самок і самців однаковий. Спинка птиці має світло-буре або пісочне забарвлення. На білому черевці сича виділяються бурі поздовжні строкаті плями. Круглі білі плями розташовуються на плечовому пір'ї. Домовий сич мешкає на півдні та в центрі Європи, на півночі Африки та у південних азіатських країнах. У Росії сич зустрічається переважно в центрі та на півдні Європейської частини, у Південному Алтаї та Забайкаллі. Птахи живуть у степових та пустельних районах, будують гнізда у каменях та норах. Домовий сич харчується комахами, ящірками, гризунами, іноді птахами.

Звичайна сипуха (Tyto alba)

Відрізняється від інших видів сов серцеподібним лицьовим диском. Довжина сипухи досягає 34-39 сантиметрів при розмаху крил 80-95 см. Вага хижого птаха становить 190-700 грам. Забарвлення сипухи руда з численними поперечними строкатими плямами, смужками і цятками. При цьому забарвлення залежить від місця проживання птиці. Хвіст птаха короткий. Вуха сипухи мають незвичайне несиметричне розташування: якщо ліве на рівні чола, то праве наближається до області ніздрів. Завдяки такій особливості птах дуже добре чує. Сипуха живе всіх материках, крім холодної Антарктиди.

Біла сова (полярна сова) (Bubo scandiacus, Nyctea scandiaca)

Має довжину тіла від 55 до 70 см, вага птиці становить 2-3 кг. Розмах крил досягає 143-166 см. Забарвлення птиці, що мешкає в зоні тундри, служить їй маскуванням, тому в ній переважають білі кольори з темними цятками. Дзьоб полярної сови має чорний колір, очі яскраво-жовті. Лапи хижачки повністю опушені.

Мешкає полярна сова в Євразії, Північній Америці, Гренландії, островах Північного Льодовитого океану. Біла сова харчується гризунами, лемінгами, зайцями, горностаями, білими куріпками, гусями, качками, рибою. Білі сови занесені до Червоної книги.

Яструбина сова (Surnia ulula)

Мешкає в лісових регіонах у Європі, Північній Америці та Азії. У Росії її водиться на Камчатці, в Магаданській області, на Чукотці, на узбережжі Охотського моря. Харчується гризунами (мишами, лемінгами, полівками), іноді полює на білок, рябчиків, тетеруків, куріпок та інших птахів.

Довжина птаха досягає 45 см. Хвіст у птаха довгий, забарвлення буро-коричневий з наявністю білих цяток, в низу тіла розташовуються тонкі смужки. Очі та дзьоб яструбиної сови жовті.

Утримання та догляд

Зміст сови в домашніх умовах стало дуже поширеним заняттям. Але обов'язково треба пам'ятати, що сова – нічний мешканець та основна активність у птиці приходить на вечір, ніч та ранок. У цей час вони виходять на полювання. З вечора до ранку домашня сова шумітиме, прикрикуватиме і займатиметься своїми справами, заважаючи господареві спати.

Годування

З харчуванням сови теж є деякі складнощі, травна система цього птаха влаштована так, що їй потрібно з'їдати цілу тушку миші або пташки. Логічно, що годування м'ясом відпадає, готуйтеся до закупівлі мишей.

Також приділіть особливу увагу вибору виду сови, для стандартної міської квартири підійдуть вухата або болотяна сова. Неяси та філіном місця буде мало, навіть якщо у вас широка квартира або будинок.

Питання, чим харчується птах сова в природі, цікавить багатьох людей. Цей птах, як у природному середовищі, так і в неволі поїдає гризунів, невеликих птахів, комах, тварин. Раціон залежить від місця проживання сови. Сови середніх і великих розмірів живляться щурами, мишами, лемінгами, їжаками, ящірками, землерийками, зайцями, жабами, жабами, кажанами, кротами, зміями, курчатами. Маленькі сови їдять в основному комах (жуків, коників), а птахи, що живуть на прибережних територіях, їдять рибу, крабів і мідії. Сови, що мешкають у тропічних країнах, їдять фрукти, рослини та ягоди. Птах сова може по кілька місяців жити без води, вгамовуючи спрагу кров'ю жертв.

Читати далі
Характеристики породи
1/5
Активність
Дуже низька
2/5
Дресирування
Важко
2/5
Доброта
Насторожені
4/5
Линька
Сильна сезонна
1/5
Мовлення
Не розмовляють
5/5
Складність догляду
Дуже важко
Характеристика породи Сова створена співробітниками ZooBonus - на основі відгуків власників розплідників та оцінці статей і відгуків в інтернеті. Також з часом ми відкриємо можливість формувати ці дані зареєстрованим користувачам.
Шукаєте ветеринара поблизу?
Скоро запрацює модуль пошуку ветерина поблизу. Слідкуйте за оновленнями.
Фото з улюбленцем
Маєте цікаві фото свого улюбленця цієї породи? Поділіться ними з іншими користувачами!
Обговорення власників Сова
no-question
Авторизуйтесь будь ласка щоб задати питання